Att dominera eller inte... (långt inlägg)

Nu har jag tänkt igen. Man läser ständigt om att man som tränar ska dominera sin hund hit och dit. Vet även bekanta som  utövar detta och det fick mig att fundera lite kring ämnet. Hur hundar ser oss som människor och vår flock. Läste lite på internet och lite böcker och såg ett mönster. Många av dessa artiklar börjar ifrågasätta tanken på att vår hund vill stiga i rang.
Kanske finns det ett annat sätt att se på synen om rangordning i relationen vi har med våra hundar. Kanske är hunden inte alls ute efter att ta ledarskapet från oss människor.
Enligt svenska akademins ordlista så betyder ordet dominans (göra sig gällande framför andra, vara herre, härska, ha övertaget; utöva makt(en); råda, befalla; vara den bestämmande )
Kan det vara så att våra hundar ligger och funderar på hur de på bästa sätt kan ta över mänskligheten och erövra världen?
Troligtvis inte. Men alla som har hund vet att hundar är sociala varelser och att de kan leva med andra varelser om de har fått rätt grundträning.
Hur blir hunden social?  Well detta sker då hunden är valp och leker med sina kullsyskon men även med tiken. Det är under denna period som formar mycket till hur hunden kommer bli och bete sig. Det är nu den lär sig hur och vad hund är. Detta kommer även att göra att hundar inte kan ingå i i människoflocken då samspelet och präglingen som den lärde sig under sin valptiden inte var att veta hur en människa är utan hur hund är.  Den tänker inte som vi, den beter sig inte som oss lever inte efter våra tankesätt. Flockar  är i reglel artsanpassade.

Om man tänker på detta, att hundar inte kan uppfatta sig som en del av människoflocken, men att rangordningen beskrivs som ett dominans/underkastelse förhållande. Men för att hundar ska upprätthålla dessa så gör de en rad beteenden. Någon har en teori om att dominansbeteendet i flocken beror på följande

*hur aggressiv arten är
*om två djur slåss till döden för att fastslå dominans eller om ett av dem kommer att ge sig
*om det finns tillräckligt med mat så kommer det färre konflikter eller aggressivitet
*om antalet hanar o tikar är tillräckliga
*om arten lever i frihet eller fångenskap

Kan detta vara förhållandena som våra hundar lever efter hos oss människor? Näää hemska tanke i så fall. Men det kan vara en beskrivning på hur förhållandet mellan 2 arter är.
Vi ger hunden allt den vill ha, mat vatten sovplat osv finns det någon anledning från hunden sida att trotsa detta för att få en högre possition? Den skulle i så fall bli ansvarig för flockens försatta överlevnad. Vilket är omöjlig för en hund att klara av rent biologiskt sett.

Men vad är då en flock  och varför är man så besatt ta dominera sin hund?
Många har använt sig av vargens flockkultur om hierarki för att förklara varför man ska dominera sin hund. Så som vargen beter sig så kommer hunden att bete sig också, eftersom hunden kommer ursprungligen från vargen. Men tama vargar skiljer sig i beteendet från vilda vargar. I en vild flock så är det "alfahane och hona" som föder upp och uppfostrar sina valpar.
Kampen om dominans finns inte i den vilda flocken man kan se en vargflock som en familj där de vuxna är vägledande och gör saker tillsammans.
I en tam vargflock så finns det mer maktkamper, då de utmanar varandra ofta för att uppnå högre status. då dessa flockar består av vargar från olika ställer med varierande åldrar olika kön. Detta kommer att göra att flocken kommer i obalans.
Då det som alla vet finns väldigt få vargar att titta på han man istället titta mer på tamvargar och dess beteenden där de sociala banden förändras hela tiden. Kan man då jämföra dessa två flockar då de skiljer sig så mycket i sitt beteende gentemot? Eller kan man jämföra hundar med vargar överhuvudtaget?
Men visst finns några saker kvar hos hunden sen vargtiden . De bäddar ylar gräver men är detta tillräkligaargument för att behandla hunden som varg?

Det finns en del exempel på hur vi som tränar våra hundar har hjärntvättats med. Ni har säkert hört en del.
*Ledaren äter först sen hunden
*Hunden får inte sova på platsen där ledaren sover
*Låt inte hunden gå in först genom dörren
* Om hunden drar i kopplet så är den dominant
Ja som sagt det finns fler många fler.
Man kan diskutera kring hur vargar beter sig sen kolla på hur hundar gör. Men vi människor då vart tog vi vägen?
Så hur ska vi kunna göra oss förstådda på hundar sätt?
Vi kan ju efterlikna beteendena. Vi kan ju tvinga hunden att underkasta sig, finns många exempel på detta med. Vilket kan resultera i att hunden kommer att försvara sig. Men om vi tvingar vår hund att underkasta sig kommer den då att förstå vad vi menar, genom att lägga den på rygg?

Om jag ska ge min förklaring på ovanstående begrepp.
Ledaren äter först.
Familjen äter sin mat. alla äter upp och går tillbaka till det som de höll på med. Hunden får sin mat. Förstår hunden varför den får mat sist. Kan man ha ökat förväntningarna på maten? Kan de bli så stora att hunden själv snor åt sig lite mat?Hur funkar det hos vargen då. Finns det gott om mat så äter alla, mindre mat så äter valpen först. Det är inte fråga om dominans utan om att säkerställa artens överlevnad.  Så att ge hunden mat sist förstår den inte för vi är inte hundar utan människor.

Detta tycker jag är kul att ledaren ska gå ut genom dörren först. Tror ni att hunden förstår varför den inte får gå genom dörren först? Regnar det ute och är snorkallt är man villig då att gå genom dörren först för att säkerhetsställa för hunden att den har lägre rang, well inte här hemma, Snorpan får lätt frysa ute o blir dygnsur först om hon vill. Men för det så betyder det inte att hon har högre status än mig

Hundar som drar i koppel. Snorpan drog i koppel som liten det gör hon fortfarande ibland. Men hon har en lat matte som inte lade ner så mycket tid på att lära henne att kopplet skulle vara slakt. Så hon lärde sig inte det där. Att hon drog betydde inte att hon var dominant. Hon drog när vi var på väg till platser för att förväntan var så hög på att ha kul. Sen vart hon trött när vi gick hem så då drog hon inte. Att hon var dominant på vägen ut och underdånigt när vi gick hem, klingar dåligt va?

 

Att hundar vaktar sina saker, ex tuggben och liknande kan snarare förklaras med att saken i sig har ett värde för hunden och den inte vill bli av med mer än att den är dominant och aggressiv. Ex hunden ligger i soffan, ägaren kommer, hunden morrar. Soffan i sig är en tillgång för hunden, det är mysigt att ligga där ju. Sen att bli nedskuffad från sin mysa plats. Inte konstigt hunden morrar. Det har inte med dominans från hundens sida att göra. Det man kan göra är snarare att lägga in ett ”varsågod” eller” ner” eller helt enkelt ta bort tillgången från hunden.

Nu börjar det bli lite sent för Stinis, och Snorpan ska ut på sista prommisen (japp hon får gå först genom dörren) Men en sista sak bara innan, att var dominant mot sin hund associeras med att vara hård och använda hårda metoder. Detta gör att hunden inte får lova att visa sin känslor och saknar då band med sin ägare, detta kan få till följd av deprimerad hund. Då som jag tidigare skrev att vi är människor och hund är hund. Vi kan inte komunisera med hund på samma sätt som hundar kan.
Det enda jag tycker vi ska göra är att ta ansvar och på så sätt även påverka hundars beteende genom socialisering. Den har inga planer på att överta världen och bli envåldshärskare jag lovar. Den som tror det borde snarare bry sig om att leta efter någon specialiserad doktor. Nu ska jag inte låta som en expert men jag tror mycket av hundhållningen handlar om sunt förnuft. Go natt från mig!!




Kommentarer
Postat av: Therese

Bra skrivet!!!!

2010-01-18 @ 01:16:15
URL: http://balder.bushundarna.se
Postat av: Sara

Bra skrivet Stina! Håller med dig till 100%

2010-01-29 @ 12:33:28
URL: http://www.pinscherbus.com
Postat av: Suvi

Snubblar in sent men håller med övriga: bra skrivet!

2010-03-04 @ 23:04:11
URL: http://suvi.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0